Home Zorbas' breath
Jan 17
Wednesday
 • Γαύρος ξιδάτος

  Ο καλύτερος μεζές για ούζο

  Ενας εκπληκτικός μεζές για τη παρέα με το ουζάκι μας. Η διαδικασία παρασκευής τους, είναι λίγο χρονοβόρα αλλά το αποτέλεσμα αποζημιώνει τους πάντες. Ο Γαύρος ξιδάτος είναι μια από τις σπεσιαλιτέ της κ. Βάσως !
 • Ψάρια στα κάρβουνα

  Πάντα φρέσκα !

  Εδώ και 25 χρόνια προμηθευόμαστε κάθε μέρα από τους ψαράδες της περιοχής και μόνο τα καλύτερα ψάρια της ημέρας. Για όσους ξέρουν να τρώνε ψάρια η "Ανάσα του Ζορμπά" είναι το στέκι τους για ψητά ή τηγανιτά φρέσκα ψάρια
 • Ψητά της ώρας

  Για σπεσιαλίστες !

  Ο Κώστας Δαμιανής θεωρείτε ένας από τους καλύτερους ψήστες της περιοχής. Τα πολλά χρόνια εμπειρίας και το μεράκι για την δουλειά του φαίνονται πάντα στο αποτέλεσμα. Όλα τα κρέατα ψήνονται μόνο σε φυσικά κάρβουνα με παραδοσιακό τρόπο.
 • Λευκαδίτικα κρασιά

  Η παράδοση συνεχίζεται

  Η Λευκάδα έχει παράδοση στο καλό κρασί. Ακόμα και σήμερα πολλοί νέοι άνθρωποι συνεχίζουν να παράγουν εκλεκτά κρασιά με τις ίδιες παραδοσιακές μεθόδους. Δοκιμάστε βραβευμένα Λευκαδίτικα κρασιά, εμφιαλωμένα ή χύμα.
GreekItalian - ItalyEnglish (United Kingdom)
Zorbas’ breath restaurant

In Nikiana, a village just 8km away from the town of Lefkas, a tiny and well- protected from noisy crowds paradise is ready to initiate you to the pleasures provided by nature together with man’s assistance. The unique combination of the sea and the sky, which becomes even more beautiful during the dusk because of the colors of the newborn moon, will take you to an almost magic world, where your only guides will be tastes and senses.

Right on the waves, in an environment full of olive trees, you will find the beach restaurant Zorbas’ breath. It is right here that we are waiting for you in order to taste- while swimming in the Ionian Sea- fresh fish, carefully selected seafood and local meat, always accompanied by homemade dishes. Let our friendly and experienced staff lead you to gastronomic “journeys” that we have been organizing since 1978.

 

 

Ζορμπάς

 

 

Ο Αλέξης Ζορμπάς (που το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργης), έγινε γνωστός ως ήρωας του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.

Γεννήθηκε στο Λιβάδι του Δήμου Κολινδρού (Πιερία) το (1865). Ήταν γιος του Φώτη Ζορμπά, ενός πλούσιου τσέλιγκα και κτηματία, και είχε άλλα τρία αδέλφια (την Κατερίνα, τον Γιάννη και τον Ξενοφώντα). Δούλεψε στο Καταφύγι στα κτήματα και στα κοπάδια του, έγινε ξυλοκόπος, και αργότερα έφυγε για τη Χαλκιδική. Στο Παλαιοχώρι έζησε τα πιο κρίσιμα χρόνια της ζωής του. Εκεί διέμεινε σε ένα φίλο του και εργάστηκε ως μεταλλωρύχος σε μια Γαλλική εταιρεία εκμετάλευσης μεταλλείων στο Ίσβορο (Στρατονίκη). Γνωρίστηκε με τον αρχιεργάτη του μεταλλείου, Γιάννη Καλκούνη, "έκλεψε" και παντρεύτηκε στο Παλαιοχώρι την κόρη του Ελένη, και έκανε μαζί της οχτώ παιδιά, από τα οποία αγαπούσε ιδιαίτερα την πρωτοθυγατέρα του Ανδρονίκη, αλλά οι πόλεμοι και ο θάνατος της γυναίκας του Ελένης, φέρνουν δυστυχία στην οικογένειά του.

Μετά από όλα αυτά εγκαταλείπει το Παλαιοχώρι και την Χαλκιδική και έρχεται στο Ελευθεροχώρι Πιερίας που απέχει οχτώ χιλιόμετρα από τον Κολινδρό, όπου μένει ο αδελφός του Γιάννης Ζορμπάς, ο γιατρός. Το 1915 φεύγει για το Άγιο Όρος με την απόφαση να γίνει καλόγερος. Εκεί θα γνωριστεί με τον Καζαντζάκη και μια δυνατή φιλία θα αρχίσει να δένει τους δυο άντρες. Κατόπιν πηγαίνουν στη Μάνη όπου εκμεταλλεύονται τα ορυχεία της Πραστοβάς (κοντά στη Στούπα Μεσσηνίας, παραθαλάσσιο χωριό του Δήμου Λεύκτρου στη Μεσσηνιακή Μάνη). Ο Νίκος Καζαντζάκης εδώ εμπνεύστηκε και έγραψε το έργο του "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά".

Η ταραγμένη ζωή του θα σταματήσει στα Σκόπια, όπου εγκαταστάθηκε, ξαναπαντρεύτηκε, έκανε και άλλα παιδιά και νέα οικογένεια. Ασχολήθηκε με την εξορυκτική δραστηριότητα. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η κατάσχεση των ορυχείων από τους Γερμανούς κατακτητές, η πείνα και ναζιστική σκλαβιά τον έστειλαν στον τάφο το (1941). Ο τάφος του βρίσκεται στο νεκροταφείο των Σκοπίων Μπούτελ.

Δισέγγονός του ήταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος.

Home Zorbas' breath